Actief Israel

Israel is niet alleen maar pita met falafel. In het land vind je vele locale gerechten, heerlijke wijnen en uitstekende restaurants. Doordat in Israel in de loop der eeuwen diverse culturen, tradities en religies zijn samengekomen zijn de maaltijden zeer divers en van een uitstekend niveau.

In Tel Aviv vind je de beste restaurants van het land. De stad is dan ook het centrum van de creatieve cuisine. In Israel wordt er over het algemeen laat gegeten; Lunches worden tussen 1 en 3 uur geserveerd en het diner meestal pas vanaf een uur of negen. Uiteraard proef je dan gestoofde vis (gefilte fisj), falafel, shoarma en de heerlijkste salades. Bezoek ook een toprestaurant en laat je verrassen!

Gezonde ingrediënten

In Israel worden veel verse en gezonde ingrediënten in de maaltijden gebruikt zoals je dat mag verwachten van een aan de Middellandse Zee gelegen land. Absolute aanraders zijn het heerlijke brood, verse vis, olijfolie, olijven, kaas en de Israelische yoghurt. In Israel verbouwt men ook veel fruit en groente: avocado's, citrusvruchten, granaatappels en natuurlijk de beroemde sinaasappels uit Jaffa. In de kleine sapwinkels in de steden wordt het fruit vers geperst.

Koosjer

In Israel eet men voor een groot deel koosjer en wordt er rekening gehouden met de Joodse spijswetten. Dit houdt in dat er geen vlees van varkens wordt gegeten, net als schelpdieren. Bovendien worden vleesproducten nooit in combinatie met melkproducten gegeten. Vrijwel elk hotel in Israel serveert een koosjer ontbijt met veel zuivel en verse salades. Vleeswaren zul je er dus niet vinden. Cappuccino wordt er met sojamelk gemaakt. Uiteraard zijn er ook restaurants die niet koosjer zijn en oesters serveren.

Israelische wijnen

Wijn wordt al meer dan 3000 jaar in Israel gemaakt en speelt dan ook een belangrijke rol op sjabbat en op Joodse feestdagen. In Israel vind je meer dan 200 (kleine tot zeer grote) wijnhuizen die prima rode, witte en mousserende wijnen maken. Een aanrader is om een wijngaard te bezoeken zoals Zichron Ya'akov en Galil Mountain Winery of een andere in Galilea of de Golan hoogvlakte.

Culinair Israel links

» Israelische keuken Smulweb
» Culinaire reis naar Israel
» Recepten uit Israel