Israel A tot Z

Voor een vakantie in Israel heb je geen visum nodig. Je paspoort dient nog wel minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit het land. Wil je vanuit Israel doorreizen naar andere Arabische landen, dan is het raadzaam geen Israelische stempel in het paspoort te laten zetten.

Douane
Bij de douane kun je om een apart inlegvel vragen. NB: voor Egypte en Jordanië is dit overigens geen probleem.

Electriciteit
De stroomvoorziening in Israel heeft 220 volt. In de meeste stopcontacten zitten drie gaten, maar de Europese twee polige stekkers passen ook meestal wel. Uiteraard kun je voor de zekerheid een adapter meeenemen.

Feestdagen
In Israel worden de Joodse feestdagen landelijk en officieel gevierd. Op bijvoorbeeld de Grote Verzoendag, het Joods Paasfeest en het Joodse Nieuwjaar zijn de meeste bedrijven en openbare diensten gesloten. Ook de meeste bussen en treinen rijden dan niet en kan het bovendien lastig zijn om een geopend restaurant te vinden of een hotelkamer te boeken. Hoewel dit per stad wat kan verschillen geldt dit ook voor de sjabbat van vrijdagavond tot aan zaterdagavond.

Geldzaken
In Israel wordt betaald met de Shekel; officeel de nieuwe Israelische Shekel. Geld opnemen met een Nederlandse bankpas kan bij de meeste banken en ook creditcards worden vrijwel op alle plaatsen geaccepteerd. In de badplaats Eilat wordt geen BTW gerekend en in de andere plaatsen kun je bij de winkels met het keurmerk van the Minstry of Tourism de betaalde BTW op het vliegveld terugkrijgen. Hiervoor moet natuurlijk wel de aankoopbon bewaard blijven.

Taal
De officiële talen in Israel zijn Hebreeuws en Arabisch, maar de meeste inwoners spreken ook prima Engels. De verkeersborden, maar ook de straatnaamborden, zijn bijna allemaal drietalig.

Tijdverschil
Vergeleken met Nederland is het in Israel 1 uur later.

Kaart van Israel